logo_top_bannermod2

Start Polyuretangummi Användningsområden

Användningsområden

Ett otal moderna tekniska lösningar inom industrin hade varit och är omöjliga utan uretangummi, men dess rätta användning är inte lätt.

Uretangummits unika samverkan av egenskaperna stor nöthållfasthet, stor elasticitet (reversibel töjning i %) och stor draghållfasthet (störst av alla gummisorter) - på fackspråk stor dragspänning i MPa vid stor dragtöjning i % - öppnade och öppnar alltjämt nya dörrar till nytänkande, och den slitna frasen, att "endast fantasin sätter gränserna" gäller fortfarande, inte bara vad gäller tillämpningar, utan även utföranden.

Varje material har sina gränser, men i uretangummits fall kan dessa tänjas genom konstruktionens utformning. Det gäller att tänka "i gummi", det enda tredimensionellt elastiska materialet.

Den vanligaste användningen ligger i områdena:

» Fjädring och dämpning

» Mothåll vid stansning, klippning, skärning etc.

» Tillhållare och avstrykare (perforering av plåt)

» Kantbockning av tunnplåt

» Tung matning genom kombinationen tryck, drag och rotation (valsbeläggningar)

» Hjulbeläggningar för allt från truckar till sjukhussängar

» Bär- och ledrullar för allt från rulltrappor till hissar

» Matar- och styrrullar för allt från rörriktverk till sågverk och hyvlerier

» Skydd mot förslitning och erosion (från blästring över pumpfoder och cykloner till kulsinterverk)

» Ytbeläggningar med flytande ämnen som tryck färger, lacker, oljor, lim m.m. (valsbeläggningar)

» Tätningar, packningar och ringar vid höga tryck i erosiv miljö, även i närvaro av vatten och oljor. (Obs! Det finns inget "starkt" gummi som tål alla slags oljor)

» Formnings-, press- och avvattningsramar till betongindustrin

Den största ökningen i användandet av uretangummi har länge legat på elastiska konstruktions- och maskinelement, med och utan metallpåvulkning samt elastiska verktyg för allt från hårdmetallpulverkomprimering till repfri djupdragning av tunnplåt för flygplansdelar.

Ökningskurvan för dessa och andra avancerade användningar blir brantare för varje år och stakar ut vägen mot framtiden.

Spektrat av användningsmöjligheter blir än bredare på grund av följande faktorer:

ELASTOLANS produkter innehåller inga mjukgörare eller andra fyllnadsmedel som kan migrera ut i kontakt med lösningsmedel, oljor eller fetter eller vid extrema toppar av drifttemperaturen.

ELASTOLANS produkter är "naturljusa" - om inte kunden har begärt infärgning - och missfärgar inte vid radering eller extrem friktion under stora tryck.

Food and Drug Administration (FDA), USA:s motsvarighet till Livsmedelsverket, har godkänt vissa av de kvalitéer ELASTOLAN tillverkar för direkt kontakt med torra livsmedel.

De flesta av ELASTOLANS uretangummikvalitéer kan steriliseras med alla gängse metoder (även strålning) för användning på sjukhus, slakterier och inom övrig livsmedelsindustri.

I dag används uretangummiprodukter inom alla industrigrenar, transportsektorn, samfärdseln och sjukvården m. fl.

Det ligger mycket arbete och kostnader i utvecklingen av avancerade uretangummiprodukter och det är ELASTOLANS policy att skydda sina kunders individuella lösningar.

 

 

 

 

 

 

 
Svenska (Sverige)English (United Kingdom)

Sök på sidan


logoweb_elastolan2_black
Besöksadress: Ängsvägen 4, Tierp
Telefon: 0293-12 000
E-post: info@elastolan.se